+31 (0)6 423 02 885 info@brnvastgoed.nl
BrN Vastgoed - Logo wit

Commercieel vastgoed: een gids voor investeerders

Commercieel vastgoed is een dynamische sector die aantrekkelijk is voor investeerders over de hele wereld. Het speelt een belangrijke rol in de economie. In deze blog zullen we de basisprincipes van commercieel vastgoed bespreken, inclusief de definitie, de verschillen tussen commercieel en particulier vastgoed, de doeleinden en de financieringsmogelijkheden. 

Wat is commercieel vastgoed?

Commercieel vastgoed verwijst naar onroerend goed dat wordt gebruikt voor bedrijfsdoeleinden of om inkomsten te genereren. Het omvat verschillende soorten eigendommen, zoals kantoren, winkelcentra, industriële faciliteiten, hotels, appartementencomplexen en opslagruimtes. Deze categorie omvat ook grond voor ontwikkelingsdoeleinden

Het verschil tussen commercieel en particulier vastgoed

Het belangrijkste verschil tussen commercieel en particulier vastgoed is het gebruik en de intentie van het eigendom. Particulier vastgoed is over het algemeen bedoeld voor persoonlijk gebruik, zoals woningen en vakantiehuizen. De term commercieel vastgoed omschrijft voornamelijk vastgoed met zakelijke doeleinden en het genereren van inkomsten, zoals kantoorpanden.

Het waarderen van commercieel vastgoed kan ook op een andere manier gebeuren. In plaats van te worden beoordeeld op basis van vergelijkbare woningen in de omgeving, wordt commercieel vastgoed beoordeeld op basis van de potentiële inkomsten die het kan genereren. Dit is vaak uitgedrukt in termen van huurinkomsten. 

Doeleinden van commercieel vastgoed

 1. Kantoren: kantoorruimtes vormen een groot deel van het commerciële vastgoed. Bedrijven en professionals huren kantoorruimtes voor zakelijke activiteiten. De ruimtes dienen als werkplekken en ontmoetingsplaatsen.
 2. Winkelcentra: winkelcentra bieden ruimte aan verschillende detailhandelaren en horecagelegenheden. Ze zijn ontworpen om een aantrekkelijke omgeving te bieden voor winkels en recreatie. Winkelcentra trekken vaak aan groot aantal consumenten aan.
 3. Industriële faciliteiten: deze eigendommen omvatten fabrieken, magazijnen, distributiecentra en andere faciliteiten die worden gebruikt voor de productie, opslag en distributie van goederen.
 4. Hotels en horecagelegenheden: commercieel vastgoed omvat ook hotels, resorts, restaurant en andere horecagelegenheden.
 5. Appartementencomplexen: dit type vastgoed omvat meergezinswoningen waarin verschillende huurders verblijven. Het genereren van huurinkomsten is de primaire doelstelling van deze eigendommen.

commercieel vastgoed

Financiering van zakelijk vastgoed

Het financieren van commercieel vastgoed vereist vaak grote kapitaalinvesteringen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende financieringsopties:

 1. Traditionele bankleningen: commerciële leningen van banken zijn een populaire financieringsoptie. Ze bieden namelijk aantrekkelijke rentetarieven en flexibele voorwaarden, maar vereisen vaak een grote eigen kapitaalinvestering en uitgebreide documentatie. 
 2. Hypotheekleningen: hypotheekleningen kunnen worden gebruikt om commercieel vastgoed te financieren. Deze leningen zijn gebaseerd op het onderpand van het onroerend goed en vereisen meestal een bepaald percentage aan eigen vermogen. 
 3. Private equity en durfkapitaal: investeerders kunnen ook objecten aanschaffen via private equity-firma’s of durfkapitaalfondsen. Deze investeerders brengen geld in ruil voor een aandeel in het eigendom en kunnen helpen bij het bevorderen van de groei en ontwikkeling van het vastgoed. 
 4. Vastgoedbeleggingsfondsen: beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in commercieel vastgoed bieden investeerders de mogelijkheid om deel te nemen in diverse vastgoedportefeuilles zonder directe eigendom. 
 5. Crowdfunding: in recente jaren is crowdfunding ook opgenomen als een alternatieve financieringsoptie. Via crowdfundingplatforms kunnen particuliere investeerders gezamenlijk investeren in specifieke projecten.

Commercieel vastgoed biedt kansen voor investeerders die op zoek zijn naar solide rendementen en een uitbreiding van hun portefeuille. Het omvat diverse eigendommen met zakelijke doeleinden en voor het genereren van inkomsten. 

Verzamel relevante informatie

Als je geïnteresseerd ben in het betreden van de commerciële vastgoedmarkt, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en een grondige due diligence uit te voeren. 

Dit is een grondig onderzoek en analyseproces dat wordt uitgevoerd voordat een investering of zakelijke transactie plaatsvindt. Het doel van due diligence is om alle relevante informatie te verzamelen en te evalueren om een goed geïnformeerde beslissing te kunnen nemen. 

Bij commercieel vastgoed omvat due diligence het volgende:

 • Juridisch: dit omvat het onderzoeken van de juridische status van het vastgoed, inclusief eigendomsrechten, eventuele beperkingen, erfdienstbaarheden, lopende rechtszaken of geschillen, huurcontracten en andere relevante juridische documenten. 
 • Financieel: dit omvat het grondig analyseren van de financiële aspecten van het vastgoed, zoals het beoordelen van de huurinkomsten, uitgaven, lopende en potentiële huurovereenkomsten, het controleren van de financiële rapporten en het evalueren van de rendabiliteit en waarde van het vastgoed. 
 • Technisch: dit houdt in dat een technische inspectie van het vastgoed wordt uitgevoerd om eventuele bouwtechnische problemen of gebreken te identificeren. Het kan het controleren van de bouwkundige staat, de structurele integriteit, de elektrische en mechanische systemen, de naleving van bouwvoorschriften en andere technische aspecten omvatten.
 • Milieu: bij deze vorm van due diligence wordt onderzocht of er sprak is van mogelijke milieuverontreiniging op het vastgoed, zoals verontreiniging van de grond of aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Dit is van belang om de potentiële juridische en financiële risico’s in verband met milieukwesties te beoordelen. 
 • Markt- en locatie: dit omvat het beoordelen van de marktomstandigheden en de aantrekkelijkheid van de locatie. Het omvat het analyseren van factoren zoals de vraag en aanbod van vergelijkbare panden in de omgeving, concurrentie, demografische trends, toekomstige ontwikkelingsplannen en andere relevante marktinformatie. 

Door een grondige due diligence uit te voeren, kun je potentiële risico’s en kansen identificeren, de waarde van het vastgoed beoordelen en een weloverwogen beslissing nemen over de investering. 

Neem contact op

Met de juiste strategie en kennis kan commercieel vastgoed een waardevolle toevoeging zijn aan je investeringsportefeuille. Wilt u gaan investeren? Neem contact op. We staan voor je klaar!