+31 (0)6 423 02 885 info@brnvastgoed.nl
BrN Vastgoed - Logo wit

De gemiddelde huurprijs bedrijfsruimte per m2

Of u nu een start-up bent op zoek naar uw eerste kantoorruimte of een gevestigd bedrijf dat de productiefaciliteiten wil uitbreiden, het begrijpen van de gemiddelde huurprijs bedrijfsruimte per m2 is cruciaal. In deze blog duiken we dieper in op deze materie en maken we onderscheid tussen twee soorten commercieel vastgoed: kantoor- en bedrijfsruimte.

Kantoorruimte

Kantoorruimte is een essentieel onderdeel van elk bedrijf, ongeacht de omvang. De huurprijs per vierkante meter voor kantoorruimte ligt op dit moment gemiddeld op de 230 euro per m2 per jaar. Maar de prijzen variëren sterk en lopen uiteen van slechts 35 euro per m2 tot wel 450 euro per m2 per jaar. Dit wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals locatie, voorzieningen en de algehele economische situatie.

Locatie is een van de belangrijkste bepalende factoren voor de huurprijs van kantoorruimte. In stadscentra en zakelijke districten is de vraag naar kantoorruimte vaak hoger, wat leidt tot een stijging van de huurprijzen. Zo kan de huurprijs per vierkante meter in bijvoorbeeld Amsterdam hoger zijn dan in een kleiner stedelijk gebied.

Daarnaast spelen voorzieningen een rol bij het vaststellen van de huurprijs. Kantoorpanden met moderne faciliteiten, zoals vergaderzalen, parkeergelegenheid en 24-uurs beveiliging, kunnen een hogere huurprijs per m2 rechtvaardigen dan panden met beperkte voorzieningen. Bedrijven die waarde hechten aan een representatieve uitstraling kiezen vaak voor kantoorruimte in goed onderhouden gebouwen met alle benodigde faciliteiten.

Economische omstandigheden hebben ook invloed op de huurprijzen. Tijdens economische neergangen kan er een overaanbod aan kantoorruimte ontstaan, waardoor verhuurders genoodzaakt zijn hun prijzen te verlagen om huurders aan te trekken. In tijden van economische voorspoed is de vraag naar kantoorruimte doorgaans hoger, wat de huurprijzen opdrijft.

Gemiddelde huurprijs bedrijfsruimte per m2

Gemiddelde huurprijs bedrijfsruimte per m2

Bedrijfsruimte omvat industriële gebouwen, magazijnen en productiefaciliteiten. De gemiddelde huurprijs bedrijfsruimte per m2 ligt met 75 euro per m2 per jaar lager dan voor kantoorruimte en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte van het pand, de aanwezige voorzieningen en de specifieke behoeften van de huurder.

De grootte van het pand is een cruciale factor bij het bepalen van de huurprijs per vierkante meter. Grotere bedrijfsruimtes hebben over het algemeen lagere huurprijzen per vierkante meter, omdat de totale huurprijs wordt verdeeld over een grotere oppervlakte. Kleinere bedrijfsruimtes daarentegen hebben vaak hogere huurprijzen per vierkante meter.

Voorzieningen spelen ook een rol bij het vaststellen van de huurprijs voor bedrijfsruimte. Magazijnen met geavanceerde logistieke systemen, voldoende laad- en losfaciliteiten en moderne beveiligingssystemen kunnen een hogere huurprijs rechtvaardigen. Bedrijven die afhankelijk zijn van specifieke voorzieningen, zoals koelopslag of cleanrooms, kunnen bereid zijn meer te betalen voor bedrijfsruimte die aan hun behoeften voldoet.

Specifieke behoeften van de huurder zijn eveneens van invloed. Bedrijven die zwaar vertrouwen op de toegankelijkheid van snelwegen of havens zullen bereid zijn meer te betalen voor bedrijfsruimte die gunstig gelegen is. Ook de nabijheid van leveranciers en klanten kan de huurprijs beïnvloeden.

De gemiddelde huurprijs bedrijfsruimte per m2 varieert aanzienlijk, afhankelijk van het type ruimte en diverse factoren. Voor potentiële huurders is het cruciaal om een grondige analyse uit te voeren en rekening te houden met de specifieke behoeften van hun bedrijf. Locatie, voorzieningen en economische omstandigheden spelen allemaal een rol bij het bepalen van de uiteindelijke huurprijs. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen bedrijven de meest geschikte bedrijfsruimte vinden die past bij hun activiteiten en budget. Het begrijpen van de dynamiek van de vastgoedmarkt is essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen en het maximaliseren van de waarde van bedrijfspanden.

Contact

Wilt u meer informatie over de gemiddelde huurprijs of over andere onderwerpen over huren, zoals het onderverhuren van een bedrijfspand? Neem dan contact met ons op!