+31 (0)6 423 02 885 info@brnvastgoed.nl
BrN Vastgoed - Logo wit

De wet vaste huurcontracten: wat je moet weten voor 1 juli 2024

Op 1 juli 2024 gaat de wet vaste huurcontracten van kracht in Nederland. Deze wet brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor zowel huurders als verhuurders. Het doel is om huurders meer zekerheid te bieden over hun woonsituatie. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste aspecten van deze nieuwe wet, de huidige situatie, de veranderingen die eraan komen en de uitzonderingen die gelden.

Huidige situatie

In 2023 kwamen er al nieuwe maatregelen voor vastgoedbeleggen. Ook in 2024 gaat er veel veranderen. Tot 1 juli 2024 is het mogelijk om tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Deze contracten eindigen automatisch na de vooraf afgesproken periode. Na afloop van een tijdelijk contract zijn er twee mogelijkheden:

 1. De huurder verhuist.
 2. De verhuurder biedt de huurder een nieuw huurcontract aan, dat dan voor onbepaalde tijd moet zijn.

Tijdelijke contracten boden verhuurders flexibiliteit, maar huurders hadden vaak te maken met onzekerheid en de mogelijkheid van frequente verhuizingen.

Nieuwe regelgeving per 1 juli 2024

Vanaf 1 juli 2024 mogen verhuurders alleen nog maar huurcontracten voor onbepaalde tijd afsluiten. Dit betekent dat elke nieuwe huurovereenkomst vanaf die datum automatisch een vast contract is, tenzij er sprake is van een uitzonderingssituatie.

De wet vaste huurcontracten

Wat verandert er?

 • Alleen vaste huurcontracten: alle nieuwe huurcontracten die vanaf 1 juli 2024 worden afgesloten, zijn voor onbepaalde tijd.
 • Lopende tijdelijke contracten: tijdelijke huurcontracten die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten, blijven geldig tot de afgesproken einddatum. Na afloop van deze periode moet een verlenging in de vorm van een contract voor onbepaalde tijd plaatsvinden.

Uitzonderingen op de wet vaste huurcontracten

Hoewel de wet vaste huurcontracten de norm is, zijn er enkele uitzonderingen opgenomen voor specifieke groepen huurders. Deze uitzonderingen zijn vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur (AMvB).

Specifieke uitzonderingen:

 • Studenten die tijdelijk voor hun studie in een andere plaats huren dan waar ze normaal wonen.
 • Personen die door werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk ergens anders moeten wonen.
 • Mensen die kunnen aantonen dat ze uit een maatschappelijke opvang komen of verkeren in een sociale noodsituatie.
 • Individuen die een tweede of laatste kans krijgen nadat een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld door overlast.
 • Personen tussen de 16 en 27 jaar die de huurovereenkomst overnemen van een overleden ouder/verzorger die de woning huurder.
 • Mensen die gaan scheiden, aantoonbaar niet meer samenwonen met hun partner en tijdelijk een woning huren om dicht bij hun kind(eren) te wonen.
 • Tijdelijke werknemers op een van de Waddeneilanden, die normaal op het vasteland wonen.
 • Statushouders die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting.

Impact van de nieuwe wet vaste huurcontracten

Voor huurders

De nieuwe wet biedt huurders meer zekerheid. Huurders hoeven zich namelijk minder zorgen te maken over frequente verhuizingen en kunnen rekenen op een stabielere woonsituatie. Dit kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en meer voorspelbaarheid in hun woonkosten.

Voor verhuurders

Voor verhuurders betekent de nieuwe wet minder flexibiliteit bij het aanbieden van tijdelijke contracten. Ze moeten nu bijvoorbeeld bereid zijn om langere huurovereenkomsten aan te gaan. Dit kan invloed hebben op de bereidheid van sommige verhuurders om woningen te verhuren. Zij zullen hun vastgoed verkopen. Dat kan zowel via de woningmarkt als off-market. Wanneer investeerders hun vastgoed niet verkopen, maar juist vaste huurcontracten aanbieden, biedt het een stabielere huurinkomst op de lange termijn.

Conclusie

De wet vaste huurcontracten, die vanaf 1 juli 2024 van kracht wordt, markeert een belangrijke verandering in de Nederlandse huurmarkt. Door het standaardiseren van vaste huurcontracten wordt beoogd huurders meer zekerheid en stabiliteit te bieden. Hoewel er enkele uitzonderingen zijn voor specifieke groepen, zal de wet een aanzienlijke impact hebben op zowel huurders als verhuurders.

Het is belangrijk voor alle betrokkenen om zich goed voor te bereiden op deze veranderingen en te begrijpen wat de nieuwe regels inhouden. Door deze veranderingen zullen huurders meer zekerheid hebben over hun woonsituatie, terwijl verhuurders zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit van vaste huurcontracten.

Wilt u weten wat de wet vaste huurcontracten voor u betekent? Of wilt u naar aanleiding van de nieuwe wet uw commercieel vastgoed verkopen? Neem dan contact met ons op. We bespreken namelijk graag uw situatie.

Meer blogs over vastgoed

Onderverhuur bedrijfsruimte

Onderverhuur bedrijfsruimte

In de dynamische wereld van het bedrijfsleven zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal. Bedrijven worden vaak geconfronteerd met veranderende omstandigheden, zoals groei, krimp of veranderingen in marktvraag. Een strategie die steeds vaker wordt overwogen,...

Lees meer
Sale & leaseback van je pand, optimaliseer je bedrijf

Sale & leaseback van je pand, optimaliseer je bedrijf

In de wereld van ondernemen draait alles om efficiëntie en het benutten van kansen. Een strategie die steeds meer aandacht krijgt in het bedrijfsleven, met name bij het beheer van bedrijfsvastgoed, is de sale & leaseback-methode. Maar wat houdt deze strategie...

Lees meer
De huidige staat van de vastgoedmarkt

De huidige staat van de vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt is altijd een van de belangrijkste indicatoren van de economische gezondheid van een land geweest. In de afgelopen jaren hebben zich echter ingrijpende veranderingen voorgedaan die de markt hebben beïnvloed. Deze ontwikkelingen omvatten onder andere...

Lees meer