+31 (0)6 423 02 885 info@brnvastgoed.nl
BrN Vastgoed - Logo wit

Sale & leaseback van je pand, optimaliseer je bedrijf

In de wereld van ondernemen draait alles om efficiëntie en het benutten van kansen. Een strategie die steeds meer aandacht krijgt in het bedrijfsleven, met name bij het beheer van bedrijfsvastgoed, is de sale & leaseback-methode. Maar wat houdt deze strategie precies in en welke voordelen biedt het voor ondernemers?

Sale & leaseback is een financiële transactie waarbij een bedrijf zijn eigendom verkoopt en vervolgens direct terughuurt van de nieuwe eigenaar. In het geval van bedrijfsvastgoed betekent dit dat een bedrijf zijn pand verkoopt aan een vastgoedbelegger of een gespecialiseerd bedrijf en vervolgens het pand terug huurt voor operationele doeleinden.

Voordelen van sale & leaseback voor bedrijfsvastgoed

1. Verbeterde liquiditeit:

Een van de meest directe voordelen van sale & leaseback is de onmiddellijke injectie van liquide middelen in het bedrijf. Door het verkopen van het eigendom van het bedrijfspand kan een onderneming kapitaal vrijmaken dat anders vast zou zitten in vastgoedwaarde. Deze liquide middelen kunnen dan worden gebruikt voor investeringen, schuldaflossing of andere bedrijfsdoeleinden.

2. Risicovermindering:

Door de eigendom van het pand over te dragen aan een derde partij, vermindert een onderneming ook het vastgoedrisico. De verantwoordelijkheid voor onderhoud, reparaties en waardeveranderingen ligt nu bij de nieuwe eigenaar. Dit stelt het bedrijf in staat om zich te concentreren op zijn kernactiviteiten zonder zich zorgen te hoeven maken over vastgoed gerelateerde zaken.

3. Flexibiliteit en schaalbaarheid:

Sale & leaseback biedt bedrijven ook de mogelijkheid om flexibeler en schaalbaarder te zijn. Met het vrijgekomen kapitaal kunnen ze bijvoorbeeld nieuwe locaties openen, bestaande faciliteiten verbeteren of zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Het leasen van het pand geeft bedrijven de nodige ruimte om snel te reageren op groei of krimp.

4. Fiscale voordelen:

Afhankelijk van de lokale belastingregels kunnen er ook fiscale voordelen verbonden zijn aan sale & leaseback-transacties. Het leasen van het pand kan als operationele kosten worden geboekt, waardoor het belastbare inkomen wordt verlaagd.

Sale & leaseback bedrijfspand

Conclusie

Sale & leaseback van bedrijfsvastgoed is een strategische zet die bedrijven in staat stelt om kapitaal vrij te maken, risico’s te verminderen en flexibeler te opereren. Door de eigendom van het pand over te dragen aan gespecialiseerde partijen kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten en zich aanpassen aan de steeds veranderende zakelijke omgeving. Het is belangrijk voor ondernemers om de specifieke voordelen en overwegingen van sale & leaseback te begrijpen en indien nodig professioneel advies in te winnen voordat ze deze strategie toepassen.

Neem vrijblijvend contact op

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor sale & leaseback voor jouw bedrijfspand of wil je meer weten over de verkoop of aankoop van commercieel vastgoed? Neem dan contact met ons op!